Kwantitatief 4 Sans Atout.
Wanneer 4 Sans Atout na een Sans Atout bod van partner wordt geboden, vraagt u hiermee niet alleen naar het aantal Azen maar vraagt u tevens aan partner of hij "minimaal" of "maximaal" is, vergelijkbaar met een limietbod.
Na de één of twee Sans Atout Opening of wanneer er geen troefkleur overeen is gekomen en uw partner één, twee of drie Sans Atout heeft geboden, kunt u door middel van het 4 Sans Atout vragen of uw partner minimaal of maximaal is.

Op grond van het biedveloop bent u doorgaans slechts globaal op de hoogte van het aantal punten van uw partner terwijl voor een Slem contract in Sans Atout het aantal punten strict is voorgeschreven. Voor Klein-Slem (12 slagen) heeft u minstens 33 punten nodig, voor Groot-Slem (13 slagen) 37 punten.
Wanneer u op grond van het aantal punten dat u heeft Slem kunt bieden indien uw partner het maximale aantal punten heeft van het aantal punten dat hij globaal heeft aangegeven, kunt u door 4 Sans Atout te bieden na een Sans Atout bod van uw partner het exacte aantal punten van uw partner achterhalen.
Indien hij het maximale aantal punten heeft van het aantal punten dat hij mogelijkerwijs kan hebben, biedt hij Klein Slem. Met het minimale aantal punten past hij.

Onderstaande tabel geeft aan wanneer u samen met uw partner over rond de 32 punten beschikt.Komt u samen met uw partner uit op 31 à 34 punten en heeft u beide een regelmatige verdeling dan biedt u 4 Sans Atout nadat uw partner één, twee of drie Sans Atout heeft geboden.
punten partnerKwantitatief 4 SA met:totaal
12-14 pt 19-20 pt 32-33 punten
15-17 pt 16-17 pt 31-34 punten
18-19 pt 13-14 pt 31-33 punten
20-22 pt 11-12 pt 31-34 punten
23-24 pt 9-10 pt 32-34 punten

Kwantitatief 4 Sans Atout wordt toegepast indien u beide over een regelmatige verdeling beschikt.
Mogelijk past uw partner op 4 Sans Atout zodat u dit bod als eindbod moet kunnen verdragen.
Bovendien beschikt u met een onregelmatige verdeling over een langere kleur waardoor u mogelijk met minder dan het vereiste aantal punten toekunt om Slem te kunnen spelen.U zult dan eeder gebruik maken van controle biedingen dan van de kwantitatieve 4 Sans Atout.

Voorbeeld:
noordzuid
Opening:1 SA1e Bijbod:4 SA

Noord partner opent met 1 Sans Atout.
Zuid heeft 16 punten en een regelmatige verdeling. Hij heeft geen mogelijkheid een kleurcontract in een hoge kleur te onderzoeken.
Met een directe sprong naar 4 Sans Atout op een 1 Sans Atout opening van zijn partner vraagt Zuid of deze minimaal of maximaal is. Met een minimale Opening van 15 punten of 16 punten zonder 5-kaart past Noord op het 4 Sans Atout bod van zijn partner. Met een maximale Opening van 17 punten of met 16 punten met een 5-kaart wordt de bieding voortgezet alsof het "Azen vragen" betreft.