limietbod

Gebruikelijk Limietbod
Met een "limietbod" wordt de marge aangegeven van de hoeveelheid punten die de "Limiet-bieder" heeft, zonder dat hij weet hoeveel punten partner heeft.
Hij geeft de bovengrens en de ondergrens van zijn puntenaantal aan, zonder het eindbod vast te kunnen stellen.
Een Limietbod is "inviterend", het nodigt partner uit te passen of verder te bieden als zijn puntenkracht dat toestaat. Partner zal met "overwaarde" doorbieden en met een minimum aan punten passen.
Zonder dat er een Fit is gebleken vraagt u met een Limietbod bij uw partner naar de Lengte van zijn kleur.

Voorbeelden:
Biedverloop:
noord zuid
opening:1 Bijbod:3(limietbod)

Zuid-hand:
HB56
HB63
B8
B32

In bovenstaand voorbeeld biedt Zuid 3, een sprongbod waarmee hij aangeeft 10 11 punten en een vierkaart in dezelfde kleur als het openingsbod te hebben.
Het betreft een "Limietbod". Zuid nodigt zijn partner uit om met voldoende puntenkracht de Manche te bieden en anders te passen.
Met een minimale opening van 13 14punten zijn er gezamenlijk onvoldoende punten om de manche(25punten)te bieden en zal partner passen.
Beschikt hij over meer punten dan ligt de Manche (4)binnen bereik.

Sans Atout
Biedverloop:
noord zuid
opening:1 Sans Atout Bijbod:2 Sans Atout(limietbod)


Zuid-hand:
B84
VT9
HB56
B32
In bovenstaand voorbeeld biedt Zuid 2 Sans Atout, een Limietbod waarmee hij aangeeft 8 9 punten en een Sans Atout verdeling te hebben.
Zuid nodigt zijn partner uit om met voldoende puntenkracht 3 Sans Atout te bieden en anders te passen.
Met een minimale Sans Atout opening van 15 16 punten zijn er gezamenlijk onvoldoende punten om de manche(25punten)te bieden en zal partner passen.
Beschikt hij over 16 17 dan ligt de Manche (3 Sans Atout) binnen bereik.

Ongebruikelijk Limietbod:
U gebruikt een "ongebruikelijk limietbod" om uw slem interesse te tonen, hetzij door met een bod in een lage kleur de 3 Sans Atout grens te passeren terwijl deze speelsoort nog tot te mogelijkheden behoort hetzij door met een fit onder manche niveau te bieden terwijl uit het biedverloop blijkt dat er niet onder de Manche kan worden gepast.
Ondanks een Fit in een Lage kleur speelt u bij voorkeur een Manche in Sans Atout. Slaat u met uw bod in een Lage kleur het 3e biedniveau over waarop u 3 Sans Atout had kunnen bieden, dan bent u te sterk voor een Manche in Sans Atout en bent u op zoek naar Slem in een Lage kleur, mits de biedruimte dit toestaat doordat u met een ongeschikte kaartverdeling voor Sans Atout nog op het 3e biedniveau een gebruikeliijk Limietbod had kunnen bieden.
Ook door met een Fit onder Manche niveau te bieden terwijl uit het biedverloop reeds is gebleken dat u sterk genoeg bent voor een Manche in die kleur, toont u uw Sleminteresse. Door de aansluiting met een reeds geboden kleur op een lager biedniveau tot stand te brengen dan gebruikelijk, zal uw partner begrijpen dat u hiermee niet alleen de Troefkleur vaststelt maar tevens Slem wilt onderzoeken.
•Voor een voorbeeld van een ongebruikelijk Limietbod in een Hoge kleur klik:hier
•Voor een voorbeeld van een ongebruikelijk Limietbod in een Lage kleur klik:hier