Reverse bod

Het noemen van een tweede kleur die hoger is dan de Openingskleur op het tweede biedniveau heet Reverse bieden. Je spreekt van een Reversebod als de antwoordende hand naar drieniveau moet om voorkeur voor de eerste kleur van de openaar te tonen.

U biedt Reverse als:
-uw laatst geboden kleur hoger is dan uw eerst geboden kleur.
-u uw tweede kleur op het 2e biedniveau biedt.

Wanneer u bij een Laag-Hoog bieding door het Bijbod van uw partner of een Volgbod van de tegenpartij naar het tweede biedniveau wordt gedwongen om uw tweede kleur te kunnen bieden, kan uw partner alleen op het 3e biedniveau terugkeren naar de eerst geboden Openingskleur, lager dan uw 2e kleur, geboden op het 2e biedniveau.
Mogelijk is uw partner niet sterk genoeg om op het 3e biedniveau te spelen. Om te voorkomen dat u door een Laag-Hoog bieding naar het 2e biedniveau in een te hoog contract komt, gelden hiervoor speciale voorwaarden.

Als voorwaarde voor een Reverse bod geldt:
1. Een vrij sterke opening met 16-19 punten.
2. Tenminste een 5-kaart in de Openingskleur en een 4-kaart in de tweede kleur.

Het Reverse-Bijbod:
Ook de Bijbieder kan Reverse bieden door in de tweede biedronde een kleur te bieden die zijn partner heeft overgeslagen die hoger is dan zijn eerste kleur.
Indien de troefkleur nog niet vaststaat heet een tweede bijbod op het 2e of 3e biedniveau in een derde Nieuwe Kleur, die hoger is dan onze eerste kleur ook een Reverse bod.
Een Reverse-Bijbod vertoont grote overeenkomsten met de Reverse-herbieding nl. het "laag-hoog" bieden (in een kleur die partner oversloeg) om een 5-4-verdeling aan te geven, met dien verstande dat het vanaf 12 punten kan worden gedaan.

Voor een uitgebreide toelichting op het Reverse Bod klik: hier