Preferentie bod

Een Preferentie bod is een bod om het contract te verbeteren indien er geen fit in n van de geboden kleuren is gebleken.
U spreekt uw voorkeur uit voor een troef kleur waarbij u genoegen neemt met minder dan 8 Troeven in die kleur.

Voorbeeld:
Na een "'En over n" Bijbd met 6-9 punten, herbiedt de Openaar een Nieuwe kleur, lager dan zijn Openingskleur op het 2e biedniveau.
Zonder Fit in een van de geboden kleuren neemt u genoegen met een Fit van 7 troeven door het Openingsbod of de Herbieding met een 2- of een 3-kaart te steunen.

Voorbeeld:
noord
T9642
AVB7
HT
VB
zuid
VB
T83
V987
HT54

Biedverloop:
noord zuid
Opening:1 Bijbod:1 Sans Atout
Herbieding:2 2eBijbod:2
2e Herbieding:Pas  

•Opening:
Noord opent met zijn langste kleur:1
•Bijbod:
Met 8 punten is Zuid aangewezen op 1 Sans Atout nu hij met minder dan 10 punten niet sterk genoeg is een Nieuwe kleur op het tweede biedniveau te bieden.
•Herbieding:
Noord gaat op zoek naar een Fit en biedt zijn tweede biedbare kleur:2
•2e Bijbod:
Noord kan reeds met een minimale Opening van 12 13 punten een Nieuwe kleur hebben geboden. Met 8 punten is Zuid niet sterk genoeg om 2 Sans Atout te bieden dat gezamnelijk minstens 23 punten vereist.
Zuid is aangewezen op een "preferentiebod". Door de hoog-laag bieding van Noord weet Zuid dat de Openingskleur van zijn partner een 5-kaart is. Bij gebrek aan een alternatief neemt Zuid genoegen met een 5-2 Fit en steunt zijn partner met zijn 2-kaart .
•2e Herbieding:
Noord is met 13 punten aangewezen op een deelscore contract nu zijn partner in Zuid door 1 Sans Atout te bieden heeft aangegeven over hoogstens 9 punten te beschikken.
Noord past op het tweede Bijbod van zijn partner.